Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Hackování Google Maps

29. 05. 2005 - 15:24

Zjistit pozadí fungování celé aplikace, potom vytvořit komunikující modul a aplikaci s modulem použít jako vlastní nástroj pro tvorbu něčeho dalšího. Toho jsme se dočkali v případě Gmailu (GmailFS) a nyní je to tady i pro službu Google Maps.

Informace o technickém pozadí Google Maps

Informace, jak modifikovat Google mapy píše engadget v článku HOW-TO: Make your own annotated multimedia Google map

Na službě SourceForge naleznete vysvětlení a pomocné nástroje, které umožňují komunikaci se službou Google Maps. Stránka běží pod projektem libgmail, tak se možná dočkáme i samožného projektu libgmaps :)

Další služby využívající Google Maps

Na výše zmiňovaném rozhraní běží neoficiální služba myGmaps, která slouží k modifikaci zobrazovaných dat v Google Maps. Zatím je to ve stádiu alpha verze, takže vše nemusí fungovat přesně podle vašich představ. Můžete si vytvořit vlastní bublinu k nějakému umístění a těchto umístění lze zobrazit až deset na jedné mapě.

Uložený projekt se pak dá zobrazit v celém okně prohlížeče jako jedna velká mapa s nadefinovanými bublinami a popisky. Pokud se to požene trošku do extrému, můžete dostat například mapu zastávek metra v New Yorku.

Již nějakou dobu používá Google Maps realitní kancelář pro zobrazování nabídky realit. Firma prodávající nemovitosti po celém USA si na Google Maps založila celou vlastní aplikaci a návštěvník tu může jednoduše najít aktuální nabídku.

A nakonec malá symbióza služeb Flickr a Google Maps. Fotografie zadané do Flicker opatřené zeměpisnou šířkou a délkou zobrazované v Google Maps. Připojte se ke skupince lidí, kteří si říkají GeoBloggers. Služba již obsahuje více než 8000 fotografií.

Přístup z různých zařízení

Pokud vám to nestačí, můžete si Google Maps načíst ve svém mobilu a nechat si zobrazovat pozici za pomocí GPS. Kdo vlastní TiVO, tak se může mapou kochat i na svém přístroji. A pokud je uživatel mobilního zařízení na cestách po USA, přijde mu vhod i nalezení stanice, kde se dá koupit nejlevnější benzín.

Google narušuje národní bezpečnost

Protože Google Maps porušují národní bezpečnost, je možné, že bude služba pozastavena a nebo se satelitní snímky budou muset nějakým způsobem filtrovat. Pak již bude mnohem obtížnější hledat nějaké zajímavosti na mapě. A co teprve potom, až se proflákne, že na mapách se dá najít i UFO.

Inspirováno příspěvkem ResearchBuzz - Google Map Hacking Goodness, několik dalších hacků

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související