Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google Web Accelerator

05. 05. 2005 - 22:09

Malé a jednoduché rozšíření do nejoblíbenějších prohlížečů - Firefoxu a Internet Exploreru vám umožní rychlejší stahování stránek. Google spustil další testovací službu - Google Web Accelerator

Základní princip fungování Acceleratoru

Po instalaci se provádí několik kroků, které zajišťují rychlejší načítání stránek:

  • požadavky jsou zasílány přes stroje firmy Google, které se starají o provoz akcelerátoru
  • nejčastěji stahované stránky jsou ukládány v dočasné paměti na strojích firmy Google a díky tomu jsou rychleji přeposílány klientům
  • pokud se stránka od poslední návštěvy změnila, stahují se pouze změněné části
  • některé stránky jsou nahrávány na pozadí
  • data jsou před odesláním na klienta komprimována

Na počítači je spuštěna proxy na portu 9100, přes kterou je přesměrován veškerý internetový provoz.

Zrychlení pro dialup

Uživatelé vytáčeného připojení pravděpodobně zatím nebudou pozorovat žádné zrychlení. Software je zatím optimalizovaný pouze pro připojení přes broadband.

Ochrana soukromí

Z důvodu aspoň nějaké ochrany osobních údajů jsou zpracovávány pouze požadavky, které jdou na stránky přes protokol HTTP. Šifrované spojení na HTTPS jde přímo bez Google jako prostředníka.

Omezení pouze na internetové stránky

Zrychlení není omezeno pouze na HTTP protokol. Zatím se nezrychlují ani datové přenosy, pokud z internetu stahujete nějaký z binárních souborů (video, hudbu v mp3 a podobně)

Přehled o ušetřeném čase

Pokud si v prohlížeči necháte zobrazovat ikonku akcelerátoru, tak budete mít přehled, kolik jste ušetřili času při stahování. Google si pravděpodobně u každé stránky ukládá dobu jejího stahování a porovnáním s časem, jak dlouho trvalo stažení stránky do prohlížeče zobrazuje časové rozdíly.

Stejně jako aplikace pro lokální vyhledávání je možné nastavit stránky, které se nemají zrychlovat a které budou požadovány přímo bez prostředníka.

Pokud vás tato utilita zaujala, můžete vyzkoušet přímo na stránkách Google Web Accelerator. Do testovacího provozu byly vybrány Severní Amerika a Evropa, tak směle do toho.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související