Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Češi před Googlem v předstihu

25. 02. 2005 - 00:48

Nedávno jsem se rozplýval nad zajímavým nástrojem, který poskytuje nová verze Google Toolbaru verze 3. Včera jsem objevil, že tato funkce není v našich končinách žádnou novinkou.

Microton Eurotran LexieJedná se o funkci s automatickým překladem slovíček, které jsou označené kurzorem. V české implementaci se jmenuje Lexie. Je to doplněk k překladači Eurotran.

Placený Google Toolbar

Bohužel na rozdíl od Google Toolbaru tento program není poskytován zdarma. Jedná se o pravidelně placenou službu, kterou je třeba hradit každý rok. Momentálně stojí rok používání 790,-. Pro rozhodnutí, zda se vyplatí zaplatit, může pomoci zkušební provoz programu. Na stránkách Eurotran si lze stáhnout časově omezenou verzi programu, která po vypršení nepřeloží již žádnou stránku a bude se dožadovat zaplacení poplatku.

Lepší funkce a hlavně - čeština

Hlavní náplní programu je automatický překlad anglických (podle autorů hlavně amerických) slovíček na celé stránce do češtiny. Slova jsou překládána odděleně, tak nečekejte žádné souvislé větné celky. Na druhou stranu se přeloženému textu dá docela obstojně rozumět.

Vyzkoušel jsem zahraniční zpravodajskou službu Google News a ve většině zpráv jsem si pěkně v českém jazyce početl.

Restart bez povolení!

Jedinou (a myslím si, že velmi nepříjemnou) nevýhodou programu je automatický restart počítače. Bez jakékoliv hlášky se mi po stáhnutí a instalaci počítač sám od sebe restartoval. Dobrým zvykem bývá aspoň dialogové okno, které uživatele varuje před restartováním a v lepším případě mu nabídne i restartování počítače nechat na později. Úplně nejlepší variantou je restart pouze otevřených oken prohlížeče. Ale to v případě IE nemusí být právě jednoduché, protože prohlížeč může být zašitý ve spuštěném Outlooku nebo jiném podobném prográmku.

Užitečné pro neangličany

Tento placený nástroj kombinaci programu a placené internetové služby využije jistě každý, kdo nemá dobré základy angličtiny, ale přesto si chce anglické stránky číst a chce jim rozumět.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související