Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google Suggest na Jyxo

14. 12. 2004 - 00:12

Google Suggest se dostává do světa opět stejným způsobem, jak to Google dokáže. Opět zajímavá vychytávečka, která se možná nedostane do praxe, ale vzbudí velkou vlnu zájmu a možná bude inspirovat u dalších produktů.

Michal tvrdí: "Umíme to taky, jen..."

Zajímavý postoj k tomu zaujmul Michal Illich - autor fulltextového vyhledávání Jyxo. Jak jsem si stačil všimnout, tak jej vyjadřuje na všech místech, kde narazí na zmínku o Google Suggest (učinil tak minimálně v komentářích pod mým příspěvkem a v konferenci SEO@nawebu.).

Chlubí se s tím, že jyxo již takovou funkci má. Sice není interaktivní, ale na Jyxu implementovaná. Částečně má pravdu, částečně si taky dělá reklamu a chce z toho něco vytěžit. Samozřejmě mu to nezazlívám a částečně to chápu. Jen se domnívám, že to vidí (chce vidět) dost jinak.

Podstata je v něčem jiném

Hlavní bomba v Google Suggest je totiž v té interaktivitě. To jí podle mě činí výjimečnou a také docela obtížně kopírovatelnou. Požadavek na server je totiž zasílán pokaždé, když uživatel stiskne klávesu. Zátěž na servery se při použití této funkce mnohonásobně zvýší. Ze stejného důvodu se domnívám Google nenasadil tento kosmetický doplněk do ostrého provozu.

Trocha odhadů a dohadů :)

Podle Jyxo Top 500 je průměrná délka dotazu 10,22 znaků. Bohužel nemám tušení, kolik hledání za minutu může na jyxo chodit. Dle iAuditu má vyhledávání seznamu 202 388 zobrazení stránek za den. Od toho se dá velmi hrubě odhadnout počet hledání. Budu předpokládat, že vše bylo jen zaslání dotazu do vyhledávače. Z toho vyjde, že za minutu je prováděno cca 140 hledání. Za vteřinu tedy necelé tři hledání.

Zvýšená náročnost bez velkého efektu

Když to teď dáme všechno dohromady, tak se pro jedno jediné hledání nepoužije za vteřinu tři dotazy na server. Ale za vteřinu jich je najednou téměř třicet. Náročnost těchto požadavků je dost menší než náročnost jednoho celého hledání. Ale není to již náročnost zanedbatelná, že by se vlezla do plánů na rozšiřování hw bez komplikací. Určitě nebude třeba desetinásobného výkonu, ale zdvojnásobení možná potřeba bude.

Jyxu se Suggest nevyplatí

Z uživatelského hlediska sice přináší přidanou hodnotu, ale docela velké náklady na hardware by se podle mého nevyplatily. Pokud servery vyhledávače jyxo nemají přílišné rezervy. Což určitě nebudou mít, protože se to z dlouhodobého hlediska nevyplatilo - udržovat si nadbytečný hardware, který není téměř potřeba a bude pouze pro strýčka příhodu.

Související:

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související