Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Blinkx 2.0

15. 11. 2004 - 23:21

Dnes byla zveřejněna druhá verze dalšího desktopového vyhledávače. Blinkx - alternativa k programům jako je Google Desktop Search a nebo přicházející MSN Desktop Search.

Blinkx rozhraní pro pokládání dotazů při vyhledáváníNa rozdíl od svých příbuzných se snaží razit novou cestu a nový přístup k vyhledávání na vašem počítači a při práci. Několik hlavních odlišností a zajímavých funkcí bych rád přiblížil trochu blíž.

Smart Folders

Chytré složky, které po základním nastavení hromadí výsledky nastaveného dotazu. Výsledky jsou získávány při práci na vašem počítači, při zasílání emailů a nebo pouhým brouzdáním na internetu.

Složky lze nastavit na libovolný dotaz, doladit ostatní parametry - jako jsou typ souborů, které má vyhledávat, na kolik procent musí dokument vyhovovat aby byl umístěn v dané chytré složce a podobně. Veškerý prohlédnutý obsah vyhovující vašemu dotazu může být uložen po nějakou dobu (nastavitelnou pro každou složku) přímo v této složce.

Blinkx Toolbar

Lišta, která se přidá nahoru do lišty okna. V prohlížeči je schopná kontextově nabízet související dokumenty, pokud označíte kus textu ve stránce. Na jedno kliknutí vám zobrazí související dokumenty podobající se tématu o kterém čtete.

Vylepšené vyhledávání

Zobrazování výsledků vyhledávání se děje již při psaní dotazu. Jakmile uvidíte požadovaný dokument, nemusíte dál psát - máte nalezeno.

Kromě tradičních dokumentů Office (Word, Excel, PowerPoint), HTML, Outlook a text umí také emaily z programu Eudora a PDF soubory Adobe Acrobatu. Stejně tak prohledává hudbu (MP3, AAC - iTunes), obrázky (TIFF, GIF, JPEG, BMP) a videa (AVI, QuickTime MOV, Real). A dostane se i do archívů programu ZIP.

Implicitní dotazování

Blinkx se snaží podle sledovaného obsahu zjišťovat, které informace pro vás mohou být zajímavé. Ještě před tím, než je začnete hledat, tak vám je doručí až pod nos.

Věci co jste již jednou navštívili

Nemusíte si pamatovat, co jste kdy kde viděli a četli. Pokud si potřebujete vzpomenout, tak si to stačí vyhledat. A podle průzkumů uživatelé většinou hledají to, co již někdy viděli.

Zkuste a uvidíte

Pokud vás tento zajímavý prográmek zaujal, tak si jej můžete detailně prohlédnout ve flashovém průvodci na stránkách Blinkx. Pokud již používáte Blinkx ve verzi 1.0, můžete si porovnat co získáte novou verzí. Galerii obrázků najdete v přehledné nápovědě k programu.

A pokud se bojíte přílišných nároků na počítač - nemějte strach. Počítač, který ještě v dnešní době nabootuje, tak na něm s největší pravděpodobností bude Blinkx fungovat. Minimální požadavky jsou Windows 98 a počítač s procesorem 200 MHz. Spojeno s 6 MB, které program zabírá - pusťte se do stahování.

Ve světě

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související